Selasa, 1 Mac 2011

.:: AyamLoveTempoyak ::.

Salam monink...
Hai... seawal pagi ni ibu apdet blog? ermm sbnrnya ibu nak on9 kul 9 semalam, tp ntah knp line p1 ni x leh sambung, hangin je bila adik kat luar duk ejek2 "tak leh ke , tak leh ke sini laju je" nyampah tau geram je dengar sbb dia pun pakai p1 tp kenapa ibu tak bleh? sudah ibu jawab "ko diam!!!" ayat geram.  "huhuhuhuhu" dia ketawe kan ibu lagi. Bila ibu keluar rupanya dia dok on9 sambil bergayut kat tingkap huhuhu line kat situ je ade miakakaka dah mcm beyuk!!!
.
Ok ibu just nak share ape ibu masak untuk makan malam semalam, ibu balik kerja p kedai tengok2 ikan semua tak menyelerakan ntah hape2 ikan ntah, pening pk ibu beli ayam, ingat nak masak kicap... balik2 umah buka peti terpandang tempoyak member opis bagi huhuhu erus ibu ubah pkran masak gulai tempoyak ayam.. oleh kerana tak bleh nak amik gambar ibu share gambar dr myresepi ni lah ye...
.
Huhuhu lihat.... ermm tapi ibu buat lagi meriah, bahan2nya senang bangat sih.. nak tahu ke? ok ok sat na...
Bahan2:

Ayam 1/2 ekor (cukup lah untuk kami 4 orang)
Tempoyak 3 sudu besar
10 biji cili api                         (tumbuk)
kunyit hidup sebesar ibu jari   (tumbuk)
Bawang merah/putih              (tumbuk)
2 btg serai                             (dititik)

Cara2:

Gaul semua kecuali ayam dalam 1 periuk dengan air (suka hati korang nak pekat ke cair)
Bila mendidih masukkan ayam masak sehingga ayan masak lah jgn korang makan mentah plak...
Opss sblm tu jgn lupa taruk garam karang tawar tak de saper nak makan reti?

Senangkan? tapi tak sesenang sup ayam arif? nak tahu resepi gak tak yah la hentikan lah teman tak kose nak mlayan mike2 semua.

Ok Tata


'

4 ulasan:

Oshin jamel berkata...

bestnye....peberet tempoyak!!!!

Tina Othman berkata...

nak sikit hehehehe

zaty zakarie berkata...

salam singgah.
wah sedapnye.tak penah mkn lg aym tempoyak taw.
slalu mkn ikan tempoyak ja ade r.
bole le try neyh.hehhe
anyway,sy newbie kt sini.jemput2 singgah blog sy.zatyzakarie.blogspot.com :)

Ibu Arif Atan berkata...

@Oshin Cepat buat & pos pada Tina...
@Tina nanti darna kirim dalam blog ye...
@Zaty Thanks sbb sudi singgah blog ibu yg tak seberapa ni....

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here

Popular Posts

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...