Khamis, 25 Disember 2014

16 Amalan-amalan menguatkan daya ingatan



Kalau kita perhatikan, macam-macam produk yang ada dipasaran yang kita boleh dapati untuk menguatkan daya ingatan, salah satunya lecithin Shaklee pun berfungsi menguatkan daya ingatan serta lebih fokus kepada sesuatu perkara. Tapi hari ini ibu nak share 16 amalan untuk menguatkan daya ingatan. Jom kita intai apa 16 amalan tu?

Untuk menguatkan daya ingatan kita perlulah mengamalkan perkara-perkara berikut secara istiqomah:-

1- Hindari perbuatan maksiat
2- Makan sekadar mencukupi tidak terlalu banyak (kenyang)
3- Elakkan pembaziran
4- Tingkatkan ibadat sunat seperti solat sunat tahjjud, berpuasa dan sebagainya
5- Perbanyak membaca Al-Quran
6- Lakukan dengan kesungguhan dan istiqomah
7- Minum susu segar
8- Elakkan dari berbual kosong
9- Banyakkan selawat keatas Nabi SAW
10- Minum air zam-zam
11- Sentiasa bergaul dengan orang soleh dan alim
12- Makan buah badam
13- Amalkan makan biji kismis (merah) setiap hari sebelum sarapan
14- Amalkan makan atau minum halia
15- Jangan minum air diantara suapan
16- Jangan terlalu banyak makan buah atau makanan masam.

Ok settle ibu share 16 amalan yang kita boleh amalkan, kalau kita tengok sangat2 simple tapi jarang kita nak buat, jom mulakan amalan ni, x dapat semua kita buat sikit2.

Selamat beramal

posted from Bloggeroid

Selasa, 23 Disember 2014

Spina Bifida Kecacatan Kekal Tulang Belakang Bayi




Spina bifida ("tulang belakang yg terbelah") ialah suatu kecacatan semasa kelahiran yang menjejaskan tulang belakang. Spina bifida berkembang dari pembukaan yang merekah, atau splitlike, di bahagian belakang daripada tulang belakang (vertebra tulang belakang). Dalam kes-kes yang lebih teruk, ia melibatkan saraf tunjang. Spina bifida adalah yang paling biasa dalam kumpulan kecacatan kelahiran yang dikenali sebagai kecacatan tiub neural yang mempengaruhi sistem saraf pusat (otak dan saraf tunjang).

Spina bifida bermula di dalam rahim, apabila tisu-tisu yang kali ganda kepada bentuk tiub neural tidak menutup atau tidak tinggal ditutup sepenuhnya. Ini menyebabkan terjadinya pembukaan di tulang belakang yang mengelilingi dan melindungi saraf tunjang. Ini berlaku hanya dalam beberapa minggu (21 hingga 28 hari) selepas pensenyawaan- biasanya sebelum wanita itu tahu bahawa dia mengandung.

7 Simptom Simptom Kanser Servik



Kanser servik adalah penyakit yang ditakuti oleh aum wanita, banyak faktor yang boleh menyebabkan berlakunya kanser servik antaranya tidak menitik beratkan kebersihan faraj dan pakaian dalam terutama seluar dalam, elakkan memakai seluar dalam yang kotor atau lembab.

Hari ni ibu nak share 7 simptom-simpyom kanser servik yang banyak menyerang kaum wanita.

1° Mengalami kuguguran (kerap)
2° Berlaku pendarahan yang banyak ketika haid
3° Berlaku pendarahan selepas menapous
4° Sakit dibahagian bawah,nsakit belakang
5° Sakit ketika bersama suami
6° Keluar darah ketika bersama suami
7° Bau busuk pada faraj

Jika anda mengalami dalah satu simptom diatas bersegeralah berjumpa doctor anda, supaya penyakit merbahaya ini dapat dikesan pada awal waktu...


With Love
Siti Darna Sanoesi

posted from Bloggeroid

Isnin, 22 Disember 2014

Get Clean Water Pitcher Jug Air Ajaib



Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

AIR yang lebih bersih dan sihat ataupun BUMI yang lebih bersih dah sihat? Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!



Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
-------------------------------------------------------

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.

• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
-------------------

• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak



KEISTIMEWAAN SHAKLEE
---------------------------------


SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain

Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.


PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos

Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan METER BIJAK yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.


HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa

Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.


MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar

Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Jika anda berminat boleh hubungi sy untuk maklumat lanjut

Puan Darna
0183948582
SID 947221

posted from Bloggeroid

Vitamin C Penting untuk elak jeragat



Vitamin C Penting untuk elak jeragat, ramai yg telah berjaya mengelak dari terjadinya jeragat dengan mengamalkan vitamin c.

Rawatan apa yang sesuai dilakukan?
Pilihan:-

* Krim pengelupasan
* Rawatan asid
* Pakar Kecantikan
* Petua orang lama
* Vitamin C

Bagaimana peranan vitamin c hakis jeragat?

* Menghalang pengeluaran melanin
* Kebaikan vitamin C untuk kulit
* Membantu pengeluaran Vitamin E
* Kulit pulih lebih cepat
* Menggalakkan penghasilan kolegen
* Kurang kedutan


So apa tunggu lagi, semperna promosi vitamin C beli 6 percuma 1 ni grab utk anda dan yg tersayang...

With love
Siti Darna Sanoesi
Peneraju Kerlipan Cahaya Jutawan

posted from Bloggeroid

7 Sebab-Sebab Terjadinya Jeragat



Masalah jeragat adalah masalah yang paling ditakuti oleh wanita kerana agak sukar untuk membuangnya dari kulit.

Wanita asia paling terdedah kepada masalah jeragat kerana pendedahan cahaya matahari.

7 sebab terjadinya jeragat

1- Terdedah kepada cahaya matahari terik

2- Pengambilan ubat-ubatan yang mengganggu hormon seperti pil perancang

3- Penggunaan kosmetik kulit yang bersifat panas

4- Keturunan

5- Faktor kerja seperti tukang masak yang terdedah kepada bahang api

6- Hormon yang tidak Seimbang

7- Faktor usia menyebabkan kolegen kurang terbentuk.

Ok ketujuh tujuh sebab diatas adalah faktor utama berlaku pembentukan jeragat, so anda boleh ikhtiar dengan vitamin c dan juga kolegen.

Promosi masih berbaki beberapa hari sahaja lagi...

Siti Darna
Peneraju Kerlipan Cahaya Jutawan
www.kasih-ibu-arif.com

posted from Bloggeroid

5 Cara Untuk Manjakan Diri Anda




Alhamdulillah, pagi ni tetiba rasa nak share dengan kawan2 5 cara untuk manjakan diri anda, haaa kalau nak cantik selain makan supplement anda semua boleh amal petua2 kat bawah ni.....

1- Tepung sagu bantu tegangkan kulit wajah

Pukul putih telur hingga kembang, kemudian bancuh dengan sedikit tepung sagu, lumur keseluruh wajah sblm tidur dan biarkan semalaman, bilas wajah dengan air bersih dan lumur pula timun yang diparut ( sebaiknya disejukan sekejap dalam peti ais), biarkan selama sejam dan bilas dgn air bersih, amalkan seminggu sekali.

2- Gabungan Hebat Susu & Bunga Mawar

Ambil beberapa kelopak bunga mawar dan rendam dalam susu segar selama satu hingga dua jam. Selepas itu oleskan pada bibir yang kering.

Petua ini bukan sahaja membantu melembabkan bibir yang kering malah mencegah warna bibir yang merah dari hilang serinya.

3- Wajah Segar Semula Jadi

Sediakan bahan-bahan seperti madu, minyak zaitun, sebiji putih telur, perahan limau nipis, bunga melur dan buah badam. Satukan semua bahan tersebutdidalam pengisar, kisar hingga sebati. Kemudian sapu ramuan lulur yadi pada wajah anda dan biarkan 10 minit. Bilas dengan air bersih, amalkan selalu untuk kekal segar.

4- Kempiskan Perut Dengan Lidah Buaya

Ambil sedikiy daun lidah buaya, masukkan dalam periuk dan tambah air asam jawa. Didihkan bahan-bahan tersebut dengan api kecil sehingga pekat, tutup api dan biarkan sejuk seketika, setelah suam lumurkan ramuan tersebut pada perut anda.

5- Timun Hindari Cela Wajah

Bintik hitam atau cela pada wajah amat merunsingkan ramai wanita, atasilah dengan adunan lulur dari buah timun dan tepung jagunh. Parut sebiji timun dan camput dengan sedikit tepungnjaginh hingga sebati, sapukan pada keseluruhan wajah dan biar kering, bilas dengan air bersih. Amalkan selapas bangun tidur setiap pagi.

 Kredit: Majalah Rapi Bil 250

Wahhhhh.... Menarik bukan? Haaa apa lagi blh cuba la petua2 ni.....

Selamat mencuba...

With love
Siti Darna
Peneraju Kerlipan Cahaya Jutawan
Pakar menyah toksin (detox) anda
posted from Bloggeroid

Selasa, 16 Disember 2014

13 INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN

1. Sayuran yg dimakan mentah cth taugeh..daun kesum..daun serai wangi dll yg dibuat ulam...yakni tdk dimasak..perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mgelakkan drpd jgkitan virus.

2. Petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit... kalau beli pd waktu t.hari.. pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku... sblm dimasak. .ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna.. .kalo x cukup masak.. bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk

3. Panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih

4. Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...

5. Elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak

6. Pastikn telur dibasuh sblm digunakan

7. Mknn sejuk beku spt nuget.. ayam.. Daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku... jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas

8. Pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain

9. Pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utkelakkn kncing tikus

Jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gnakan sabun tongkol yg disediakn kedai mkn...sebaiknya

10. gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw kemana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...

11. Khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kalo ayam dh sejuk or yg dh siap potong...

12. Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang

13. Pastikn mknn yg dibugkus dgn polisterin perlu dilapikkan dgn plastik utk elakkn pengaktifan sel2 kanser yg terdpt pd polisterin

posted from Bloggeroid

Rahsia Kelebihan Tidur Berbantalkan Lengan Suami. (Celah Ketiak Suami)



Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin.

Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang?

Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya.

Tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang.

Ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)…

FAKTA…. Serius….

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah cukur ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

Jadi...pada isteri-isteri semua, anda semua praktikan ke tidur atas lengan suami? kalau belum praktik mlm ni cube ye

posted from Bloggeroid

Sedikit Inzar tentang SOLAT

Tazkirah.
Sabda Junjungan ketika berpesan kepada Ibnu Abbas R.Huma:
"احفظ الله يحفظك"
"Peliharalah hak Allah, nant Dia memelihara (hidup)mu."

Justeru..
😰Hidup yang kelam kabut datang dari solat yang kelam kabut,
😰Hidup tak menentu datang dari solatnya yang tak menentu,
😰Hidup yang celaru datang dari solatnya yang celaru,
😰Hidup tiada keberkatan datang dari solat yang tak diberkati,
😰Hidup serba lengkap tapi hati tak pernah puas, datang dari solat yang tak lengkap (ponteng dan tinggal),
😰Hidup yang x tenang datang dari solatnya yang tiada tama'ninah,
😰Hidup bermasalah datang dari solatnya yang bermasalah.
☺Hidup yang cemerlang datang dari solatnya yang cemerlang,
Hidup yang tenang datang dari solatnya yang tenang,
Hidup yang diredhai datang dari solatnya yang diredhai.
"sesungguhnya BERJAYALAH orang2 yg beriman. Iaitu mereka yg KHUSYUK dalam SOLAT yg mereka lakukan" - (Al-Mu'minuun:1-2)
Jom perbaiki solat kita dan

ingatan ini terutama utk diri sendiri yg kdg2 melewatkan solat sbb urusan dunia

posted from Bloggeroid

Isnin, 15 Disember 2014

Sanah Helwah Anak Ibu Ahmad Arif



Alhamdulillah syukur kepada Allah, semalam dapat juga ibu sambut majlis hari lahir anak ibu, walaupun x buat besar2an mcm org lain, tp tetap meriah dengan kehadiran, kakak, abang2, makcik2, pakcik2 n sepupu2 Arif semalam.

6 tahun dah anak ibu, semoga anak ibu membesar menjadi anak soleh, berbakti kepada ibu dan abah serta bangsa dan agama. Aamiin....



Potong kek Arif malu2 la plak...










Terima kasih pada cik li yang sponser kek, dan kepada semua yang sudi datang...

Akhir sekali terima kasih abang sbb balik awal, gambar abang x de sbb lambat balik....

With love
Siti Darna

posted from Bloggeroid

Sabtu, 13 Disember 2014

APA ITU TOKSIN???


Toksin adalah bahan buangan beracun dalam tubuh manusia.Bahaya toksin, bukan sahaja boleh menghancurkan fungsi-fungsi pencernaan, bahkan, boleh mengikuti peredaran darah ke seluruh organ tubuh lalu merosakkan system sirkulasi manusia, organ-organ penyaring (system hati dan ginjal), dan organ-organ pengeluaran tubuh.Suatu penyelidikan yang dilakukan oleh beberapa pakar kesihatan Jepun mendapati, berat kotoran yang tersumbat dalam tubuh manusia atau lebih dikenali sebagai toksin adalah lingkungan 2kg hingga 4kg.

Bayangkan jika tubuh anda dihuni oleh toksin berbahaya sebanyak itu.Pasti memberi impak besar kepada kesihatan tubuh. Hal ini dapat dibuktikan lagi melalui hasil kajian klinikal, 90% daripada punca penyakit berbahaya adalah berpunca daripada kolon atau usus besar. Manakala,kajian secara rawak menunjukkan Jika seseorang yang tidak pernah membuang toksin sejak lahir hingga umurnya mencecah usia 30 tahun, bermakna sudah pelbagai sisa toksin terkumpul di dalam badannya.jika sistem semula jadi tubuhnya lemah atau gagal untuk membuang toksin tersebut secara semula jadi, itulah yang akan menyebabkan Pelbagai masalah kesihatan tubuh dan kulit.

Lazimnya, toksin terdiri daripada dua jenis, iaitu toksin dari luar (Eksotoksin) iaitu disebabkan oleh makanan yang diproses seperti burger,makanan yang mengandungi pengawet, makanan yang dipanggang dan racun kimia atau racun serangga.Selain itu, penggunaan kosmetik juga turut menyumbang kepada toksin luaran ini, selain bahan kimia untuk penggunaan domestic seperti sabun basuh, bahan peluntur, bahan pewarna dan sebagainya. Manakala toksin kedua, dikenali sebagai toksin dalaman (Endotoksin) yang berpunca daripada gangguan emosi, stress, dan kotoran yang tersumbat dalam usus.

Secara umumnya masalah- masalah seperti jerawat, alahan, selesema, bau badan, mulut bau dan banyak lagi terjadi kerana fungsi pembuangan toksin yang sepatutnya berlaku terjadi sebaliknya. Jadi, toksin itu tetap keluar namun dalam bentuk cela pada kulit manusia.
Simptom di atas hanya yang boleh dilihat pada wajah, sedangkan, di dalam organ tubuh yang tidak pernah dibuang toksin akan menyebabkan kesan yang lebih teruk.
Definisi buang toksin atau lebih popular dengan sebutan detox sebenarnya amat berkait rapat dengan sistem pencernaan dan hati manusia.

“Kebanyakan daripada kita menganggap detox ini hanya melibatkan bahagian pencernaan, tetapi amat penting untuk kita mengetahui bahawa organ hati juga memainkan peranan penting dalam pembuangan toksin daripada tubuh badan manusia, iaitu menerusi pembuangan air kencing,” Hampir di semua organ manusia, di mana sebahagian besarnya terhasil apabila sisa makanan yang tidak dicerna sepenuhnya, pengambilan ubat-ubatan kimia, merokok, minuman keras dan pemakanan yang tidak seimbang, tidak dapat dikeluarkan dari dalam tubuh.

Justeru, sisa-sisa ini akan terkumpul di mana-mana bahagian dalam organ tubuh manusia. Sisa-sisa terkumpul ini pasti akan menghasilkan toksin. Sepatutnya, semua sisa-sisa ini dikeluarkan dengan cara semula jadi melalui dua organ utama iaitu hati dan usus. Maka, usaha penyingkiran toksin perlu memberi fokus kepada dua organ tersebut kerana ia merupakan organ yang terlibat dalam pembersihan sisa toksin dari dalam badan,”
Antara kaedah penyingkiran toksin secara semula jadi ialah melalui perkumuhan seperti pembuangan air besar yang perlu berlaku sekurang-kurang sekali sehari bagi manusia normal.

Gejala pembuangan najis yang tidak teratus amat berkaitrapat dengan corak pemakanan yang tidak betul seperti kurang mengambil makanan berserat ,kurang minum air kosong, kurang bersenam serta pengambilan ubat-ubatan. Secara normal,proses pembuangan air besar yang normal dan baik untuk seseorang ialah sekali sehari. Tapi jika seseorang tidak membuang air dengan kadar yang sepatutnya, berkemungkinan besar, najis yang berada di dalam usus akan menjadi hitam dan melekat pada dinding usus seterusnya menjadi toksin dalam tubuh.


lebih membahayakan, Jika toksin tidak dikeluarkan maka ia akan diserap semula ke dalam badan.Justeru, apabila tubuh tidak pernah melakukan proses detox atau nyah toksin sejak lahir, biasanya tubuh akan memperlihatkan pelbagai simptom seperti sakit kepala, sembelit atau kembung, nafas berbau, kelesuan, penglihatan kabur, ketidakstabilan emosi, selain masalah-masalah kulit seperti jerawat, kulit kusam dan sebagainya.

Antara petanda lain, toksin berlebihan dalam badan ialah susah bangun tidur dan bahagian keliling mata menjadi gelap. Bahagian-bahagian tertentu di permukaan kulit seperti di bahagian bawah lengah, celah paha dan sebagainya juga akan kelihatan gelap daripada warna asal kulit. Banyak angin, alahan, inflamasi pada sendi, sinus, berat badan meningkat selain menyebabkan kehadiran selulit.

Semua ini adalah tanda-tanda bahawa tubuh perlu menjalani proses nyah toksin bagi membersihkan ruang yang tersumbat. Selain itu, daripada pemerhatian jika seseorang mengalami toksin berlebihan dalam badan ia bukan hanya melibatkan fungsi anatomi tubuh tetapi emosi juga.

Kita mungkin pernah berhadapan dengan situasi seseorang yang terlalu curiga dengan kebersihan. Terdapat juga individu yang kerap marah-marah, emosional dan sering tidak tenang, antara lain juga adalah disebabkan oleh kandungan toksin yang berlebihan dalam tubuh. Hal ini disebabkan oleh kegagalan fungsi lymphatic sistem maka, menjadikan seseorang tidak boleh duduk diam, degil, tidak yakin dengan kebersihan dan kelam kabut.
Toksin boleh diibaratkan “racun” di dalam tubuh kita.

Menyedari bahaya tersebut, sukanya saya mencadangkan anda supaya mengamalkan cara hidup sihat dan saya juga mencadangkan anda mengamalkan supplement Herba Lax & Alfalfa Complex untuk menyingkir @ nyah toksin dari tubuh anda, kegagalan anda berbuat demikian membuka peluang diri anda terdedah kepada penyakit-penyakit seperti buasir dan juga sembelit, Dua permasalahan ini jika dibiarkan berlarutan anda berpotensi mendapat kanser kolon (usus).

Mencegah lebih baik dari merawat…
Untuk mendapatkan kedua supplement ini anda boleh terus hubungi saya di talian 018-3948582
Hidup Sihat Mudah Beribadah
Siti Darna Sanoesi
Pakar Nyah Toksin Anda

Khamis, 11 Disember 2014

7 Sebab Wanita Perlukan Vitamin E



Selain untuk kecantikan vitamin E juga sangat bagus untuk kaum hawa... Jom kita lihat 7 sebab wanita perlukan vitamin E

1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat. Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.

Seorang teman sebelum ini mengalami masalah di mana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.

Info lanjut @ order

Darna
018-3948582
posted from Bloggeroid

Year And sales Promosi Berganda - Berganda Berbaloi-baloi

 

Promo berganda gabungan set kecantikan...


Last promotion 31 Dec 2014 sangat2 rugi kalau anda lepaskan peluang ini....
nak plak kolegen akan dihentikan jualan untuk sementara (9-12 bulan) kerana atas sebab2 tertentu.

Banyak sangat kelebihan produk2 ni....

Kesuburan

Vitamin C bantu tingkatkan tahap kesuburan anda?

Ya Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis 'sustained release' di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan.

Selasa, 9 Disember 2014

BAHAYA BUASIR JIKA TIDAK DI RAWAT


Hemorrhoid@buasir adalah keadaan bengkak & inflamasi di pembuluh darah serta tisu di sekeliling bahagian anus (dubur) & bahagian penghujung rektum (bahagian akhir usus besar.

Buasir ni ada 4 peringkat, jika ada tanda-tanda macam kat bawah nie, korang boleh rawat cepat2 untuk mengelakkan ia berlarutan

Tahap 1
Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar.

Tahap 2
Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan masuk balik kat dubur tue.

Tahap 3
Keadaan yang sama seperti tahap dua, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal, maknanya korang kena la tolak pakai tangan.memang sakit la..

Tahap 4:
Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur. Memang sakit dan perlu berdah kalau dah macam nie.

Apakah Punca Buasir

- Meneran ketika membuang air besar.
- Tekanan berterusan ke atas pembuluh-pembuluh darah di bahagian tersebut.

So jangan tunggu lama-lama rawat sebelum parah

info dan order
Darna
018-3948582

Jumaat, 5 Disember 2014

Resepi: Keropok lekor homemade



🌺keropok lekor🌺

🐟 ikan selayang
🐟 tepung ubi
🐟 garam

💐 cara nk buatnye💐

🐠 ambil isi ikan..blend yg kering sampai hancur.
🐠 pas tu buh garam dan tepung ubi..
🐠 agak2 jer tepung dgn isi ikan yg di kisar td..
🐠 jagn bnyak sgt tepung tu nanti kopok liat dn keras..
🐠 dh siap uli ikan dn tepung gentel2 kn dia memanjang..
🐠 pas tu rebus dlm air yg mendidih..nak goreng terus pun boleh gak...ikut suke masing2..

🌹selesai 🌹

posted from Bloggeroid

Khamis, 4 Disember 2014

Kenapa air penting untuk tubuh?


Air sangat penting dalam kehidupan kita seharian, x de letrik x pe lagi tapi kalau x de air, jem semua urusan, masakan tidak mana nak mandi, mana nak memasak paling penting untuk minuman kita seharian.

Sebut mengenai minum air, haaa ni sangat2 penting dan ramai yang abaikan, air dlm badan mestilah mencukupi, kenapa air penting untuk tubuh badan manusia?

1- meningkatkan metabolisma (kurus)
2- detoksifikasi (singkir toksin)
3- kelembapan kulit (kencantikan)

Untuk mengatahui banyak mana air yg diperlukan tubuh anda, anda boleh dowload aplikasi di playstore cari water your body, in sha Allah bila masukkan berat anda, automatik akan diberitahu air banyak mana yg anda perlukan.

Di ingatkan juga, jangan minum air yang berlebihan kerana ia juga membahayakan kesihatan, so kira dulu brp air yg diperlukan.

Jangan tak tahu ya, bagi yg nak kuruskan badan tu, kalau minum air cukup berat akan turun secara semula jadi... Kulit akan cantik.... Dan banyak lagi sbnrnya faedah minum air kosong ni....

Haaa lagi satu kalau anda yg suka membaca, sediakan botol air ajaib, Dr azizan osman ada nyatakan saat kita menelaah dan membaca minda kita berkerja dengan lebih keras lantas kita perlukan air yg mencukupi dalam badan, jika tidak suhu badan akan meningkat, dalam masa yg sama ia akan singkir sel toksik dlm badan.

In sha Allah akan bersambung dimasa akan datang.

Love

Darna
Shaklee Effeect

posted from Bloggeroid

Gabungan mantop PROMO bulan Disember 2014

Promo bulan ni memang betul2 nak bagi kita semua cantik wehhhh....
ya lah dua2 supplement ni sangat bagus untuk kesihatan kulit....

Vitamin C 

Membentuk Kolagen – Meransang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.

Mencantikkan Kulit – Ambil vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utaman kejadian jeragat.


Vitamin E 

Anti-Penuaan – 1 kapsul vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot peha.

Membaiki Parut – Membaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka unutk mengurangkan kesan parut.

untuk kekal cantik dan sihat..kita kenalah ambil sekali dengan B Complex. Kenapa?..sebab b complex shaklee lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi  ialah Asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah.

Apa kebaikan vitamin B Complex?

Banyak keperluan vitamin b complex ini, antaranya ialah untuk mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, nak cantik mana boleh stress2, nanti nampak tua, jadi ambil b complex untuk kawal stress.. selain tu b complex juga membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik

Info @ order

Darna
018-3948582

Selasa, 2 Disember 2014

TOKSIN DALAM BADAN




Pembentukan Toksin
Toksin terjadi akibat kegagalan sesuatu organ pencernaan untuk menghurai dan mencerna makanan secara optimum. Makanan yang pada dasarnya berkhasiat boleh bertukar menjadi racun atau toksin setiap kali ia dimakan sekiranya ia gagal dihurai melalui penghasilan enzim yang tepat dengan kuantiti nutrien yang diambil.


Kehadiran toksin ini memerlukan proses penghuraian dan peneutralan yang memerlukan usaha yang berganda daripada sesuatu organ terutama usus. Sekiranya ia tidak sempat dineutralkan, ia akhirnya akan terhadam dan masuk ke dalam sistem darah hingga mendatang lebih banyak kemudaratan


Antara sebab sesuatu organ pencernaan gagal menghadam makanan ialah kerana fungsi dan tenaga organ penghadam itu dialihkan ke sesuatu masalah seperti:

Bahaya makan udang dan vitamin c, fakta @ auta?



Syukur Alhamdulillah masih lagi dapat kita bersua dia alam maya ini.... Hari ni ibu nak share mengenai bahaya mengambil vit c selepas makan udang, fakta @ auta? Jom kita lihat...


Tiada Bukti Khusus


Tiada bukti pun yang menunjukkan Vitamin C boleh mengubah kandungan di dalam udang menjadi bertoksin malah bertukar menjadi racun arsenik. Malah, tiada laporan langsung yang melaporkan kematian akibat dari keracunan arsenik selepas makan udang dan Vitamin C.

Ya, tidak dinafikan terdapatnya kandungan arsenik yang wujud secara semulajadi dalam tanah dan mineral di sekitar kita. Ia boleh masuk ke badan manusia melalui makanan, dan makanan laut adalah antara penyumbang utama arsenik. Namun ia wujud secara semulajadi, di mana ia tidak mendatangkan sebarang keburukan kepada manusia yang memakannya.


Kebanyakan arsenik yang wujud dalam makanan adalah selamat dan tidak memudaratkan berbanding arsenik yang dihasilkan oleh manusia melalui tindak balas kimia. Back-to-Basic - yang Allah buat tu lebih selamat sebab ia diadun dalam kuantiti yang betul dan sesuai untuk manusia.. SubhanAllah hebat kan Allah?


TAPI diingatkan, arsenik memang MERBAHAYA kepada manusia. Pendedahan yang sedikit boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, jika banyak ia boleh membawa maut. Namun begitu, Vitamin C TIDAK AKAN SAMA SEKALI menyebabkan pertukaran kandungan unsur tak organik kepada racun arsenik.
So jangan la takut untuk makan vit c selepas makan udang kerana ia tidak membahayakan diri anda...


Ermm bulan ni promo vit c tau, x nak ke? Rugi woooo...

Nak info lebih detail hubungi saya segera.... Jgn lengah2 nnt out of stock geget jari je la korang....
Darna
018-3948582

posted from Bloggeroid

Ahad, 30 November 2014

BAHAYA KOLESTEROL DAN RISIKONYA


MANUSIA memerlukan kolesterol bagi membentuk sel, hempedu dan hormon tertentu dalam tubuh tetapi paras kolesterol yang tinggi mendedahkan individu kepada pelbagai penyakit berbahaya. Penyakit jantung koronari disebabkan paras kolesterol tinggi dalam tubuh menjadi pembunuh nombor satu masyarakat di negara ini. Pesakit juga terdedah kepada serangan strok atau angin ahmar sekiranya paras kolesterol terlalu tinggi. Apakah faktor yang menyebabkan paras kolesterol tinggi dalam tubuh dan bolehkah keadaan itu dikurangkan?

Kolesterol dihasilkan oleh hati dan ia wujud dalam darah setiap individu. Pengambilan makanan yang tidak seimbang dan kaya dengan kolesterol akan mendedahkan seseorang kepada masalah kolesterol tinggi dalam darah. Penghasilan kolesterol secara berlebihan oleh hati dikaitkan dengan faktor genetik dan keadaan ini sukar dikawal biarpun individu berusaha mengurangkan pengambilan makanan kaya kolesterol.

Ada pesakit mengadu tidak mengambil makanan kaya kolesterol tetapi paras kolesterol mereka tinggi dan ini sebenarnya berpunca daripada faktor genetik. Mereka yang kuat merokok juga terdedah kepada masalah kolesterol tinggi. 

 


Bagaimanapun, paras kolesterol tinggi yang berpunca daripada faktor pemakanan tidak seimbang boleh dicegah.
Masalah kolesterol tinggi lebih terdedah kepada lelaki berbanding wanita. Namun begitu, apabila wanita putus haid, mereka tidak terlepas daripada mengalami masalah kolesterol tinggi dan sebahagian besar daripada mereka terdedah kepada sakit jantung koronari. Sebelum putus haid, hormon estrogen melindungi wanita daripada sakit jantung koronari tetapi selepas menopaus, hormon itu tidak lagi dihasilkan oleh tubuh dan ini mendedahkan mereka kepada pelbagai masalah.
Tahap kolesterol boleh dikategorikan kepada Low Density Lipoprotein (LDL) dan High Density Lipoprotein (HDL). LDL membawa kolesterol untuk dimendapkan pada tisu manakala HDL pula bertindak mencegah pemendapan kolesterol pada tisu. LDL disifatkan sebagai kolesterol tidak elok manakala HDL pula ialah kolesterol elok.

Jumaat, 28 November 2014

Apa itu Talasemia?



Hai bloggers semua... Jom kita study skit apa itu Talasemia?

Talasemia (bahasa Inggeris: Thalassaemia) adalah penyakit kecacatan darah. Talasemia merupakan keadaan yang diwarisi, iaitu diwariskan dari keluarga kepada anak. Kecacatan gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Mereka yang mempunyai penyakit Talasemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru keseluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin (Hb) yang rendah (anemia).

Sel darah merah bertugas membekalkan oksigen kepada tisu dalam badan manusia. Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksigen akan mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun.

Mereka yang mengidap Thalassaemia tidak mampu membekalkan seluruh sel tubuh mereka denga bekalan oksigen yang mencukupi akibat kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah. Tisu yang ketiadaan oksigen gagal berfungsi dengan baik. Dengan itu tubuh mereka menjadi lemah, gagal berkembang dengan baik, dan mereka boleh menjadi sakit teruk.

Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl. Mereka yang mengidap Talasemia mempunyai kelebihan melawan penyakit Malaria.

posted from Bloggeroid

Khamis, 27 November 2014

Ingin Hamil??? Atasi masalah kesuburan anda dengan Shaklee

Siapa yang x nak anak?
Siapa yang x nak anak ramai?
Tentu nak kan? Kalau yg x nak tu pelik...

Ok hr ni sy nak share supplement2 untuk meningkatkan tahap kesuburan tubuh badan...

1- Alfalfa Complex - mengapa alfalfa yang pertama saya cadangkan? Kerana alfalfa bertindak mendetox tubuh badan anda, segala macam anasir yang x di perlukan akan diserap keluar melalui sistem perkhumuhan. Nak makan supplement lain better detox dulu baru mudah kerja supplement yg lain.

Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

Isnin, 24 November 2014

From Zero To Hero ~ Design Your Life



Assalamualaikum... Selamat pagi semua, semoga hari ini lebih baik dari semalam, semoga anda semua juga ceria ceria sokmo.... Alhamdulillah hari ni ibu just nak share pasal kelas from zero to hero yang ibu join semalam di Faizland, The Atmosphere Seri Kembangan semalam dari jam 9.30- 3.00 petang. Syukur semua urusan dipermudahkan seawal 6.45 am ibu dan Arif keluar rumah menuju Serdang menggunakan pengankutan awam (Komuter) Sampai serdang sahabat sesusur galur datang jemput untuk ke Faizland...  Ok jom kita tengok gambar2 sepanjang kelas...

Rabu, 19 November 2014

PHYTOCOL ST - apa perbezaan kolestorl HDL & LDL?



Phytocol st membekalkan 2000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari, untuk memdapatkan jumlah yang sama anda perlu makan:

°200 batang lobak
°70 keping roti gandum
°424 biji tomato

Wahhh.... Larat ke atau mampu ke kita nak makan sebanyak itu setiap hari? tak mampu kan? Oleh yang demikian shaklee datangkan produk yang sangat bagus untuk masalah ini.

Isnin, 17 November 2014

Omega Guard dan Astma



Assalamualaikum.... semoga hari ini lebih baik dari semala.... Ermmm hari ibu nak share pasal omega guard... Omega guard ni bagus sangat untuk masalah astma... Kena pulak sekarang ni kerap hujan dan sangat2 menyumbang kepada berlakunya astma pada pengidapnya terutama kanak-kanak.

Kebiasaan ubatan yg dicadangkan oleh doktor untum merawat asma/ asthma adalah steroid. Namun kita tahu steroid memberi kesan sampingan dlm jangka masa panjang.

Untuk makluman anda kandungan omega 3 mampu bertindak seperti steroid tapi ianya tidak akan memberikn kesan sampingan seperti mana steroid. Ia juga bonus kpd ibu mnyusu kerana kandungan DHA dlm Omega Guard akn disalurkan kpd anak (DHA baik utk otak anak).

Kajian juga menunjukkan mereka yang menghidap penyakit berkaitan inflamasi seperti asma/ asthma mempunyai kandungan Omega-3 yang rendah.

Ahad, 16 November 2014

Roti Homemade Gebu gebas



Assalamualaikum...
Hai semua... Hari ni ibu nak up lagi entry pasal masakan, dah lama nak buat tp tertangguh2 je... So kebetulan hari ni masak kari ayam so teruskan niat buat roti homemade untuk minum petang td...



Ok ni hasil meroti ptg td, kejap je buatnya... Uli pakai tangan je sbb mesin falcon x de huhuhu wajib beli nnt... Ok ibu nak share resepi roti ni sekali so saper2 nak buat boleh la, resepi ni ibu dapat masa g kelas meroti bulan lepas anjuran wondermum network susur galur master Dila Roslan. Cara cara banyak ibu ikut style sblm ni sbb ms kelas pakai mesin so agak beza skit.

Jumaat, 14 November 2014

Nasi minyak aka lemak Lagend Darul Quran Rusila



Hari ni ibu just nak share sarapan peberet ibu n kawan2 masa di Maahad Darul Quran, berebut kami nak kuah atasnya sbb lebih rasa dan pedassss.... Siapa pernah study MDQ tau lah kesedapan nasi lemak@minyak dq ni...

Ok ibu nak share resepi nasi ni ngan kawan2... Sedap, sampai ada dikalangan kami yg mengidam nak makan nasi ni ms ngandung tp x dpt, ptg td ibu dpt je resepi terus buat, nasinya tu biasa je yg luar biasa kuah ikan bilisnya... Jom tengok resepi kat bawah...

Rabu, 12 November 2014

Senaman Kagel Kuatkan Rahim



TEKNIK SENAMAN KEGEL
Senaman Kegel adalah senaman yang bagus untuk setiap wanita terutamanya wanita yang telah berkahwin dan melahirkan anak.

7 Elemen Penting Vita Lea Iron Formula



Vitalea merupakan multivitamin terbaik yang terkemuka dan lebih komprehensif kerana mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalan jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon, hati, mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.

Isnin, 10 November 2014

FAKTOR JERAWAT TUMBUH DI WAJAH



Katakan tidak pada jerawat, haaa semua orang mesti tak nak jerawat singgah dikulit muka mahupun tempat lain kan? meh sini kita kenali faktor-faktor yang menyebabkan jerawat tu tumbuh subur ditubuh dan wajah kita. sebelum tu cuba tengok gambar diatas, jenis2 jerawat yang dinyatakan... ngeri x sanggup tau....

Berikut adalah faktor-faktor yg menyebabkan jerawat keluar.Anda boleh mengatasinya sekiranya anda tahu punca jerawat-jerawat anda.

OMEGA GUARD BAGUS UNTUK IBU HAMIL?



Anda hamil? Mencari suppelmen yang sesuai dengan kesihatan anda dan bagus untuk perkembangan bayi dalam kandungan?

Usah pening2 kepala, jom amalkan OMEGA GUARD SHAKLEE...

kenapa omega penting untuk ibu hamil?

- Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan
- Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra matang
- Mengurangkan risiko gila meroyan selepas kelahiran bayi
- Mengawal kenaikan berat badan

Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga.

Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya.


Minyak ikan boleh diperolehi secara semulajadi dari ikan2 laut seperti ikan kod, ikan kembung, ikan salmon dan sebagainya. Namun, kenapa kita masih perlu ambil fish oil dalam bentuk kapsul, dengankata lain Omega Guard?

Ikan2 laut mengandungi merkuri yang tinggi disebabkan oleh pencemaran. Jadi ia memberikan kesan yang tidak baik kepada kesihatan.
posted from Bloggeroid

Ahad, 9 November 2014

Laksam Bling Bling



Assalamualaikum...
Hari ni ibu tetibe rajin nak melaksamkan tepung beras, semua gara2 ikan banyak sangat.... Beli 3 longgok rm10 kat pasar malam.... Ermmm maka terjadilah Laksam Bling Bling Menu Sarapan Hari Ini.... Haaa ibu buat warna warni, masa kukus pagi tadi buat warna putih, pink n hijau, petang buat warna oren plak (oren x amik gamba)



Buat warna warni ni sebab nak pancing selera anak bujang ibu ni, payah benor nak makannye.... Ade warna warni dia seronok nak makan.... Ok meh ibu share resepi mcmn nak buat Laksam, biasa org lulus buat kuahnya, tp tang tepung tu x menjadi, ibu pun gugel Alhamdulillah menjadi.

Laksam

Bahan-bahan:-

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
5 cawan air suam

bancuh semua sehingga betul2 sebati, kemudian kukus dlm tudung periuk sehingga gelembung, angkat nnterus gulung, sblm tu jgn lupa sapu tudung periuk ngan minyak masak, mcm tu juga utk yg seterusnya, sapu je minyak, tak yah basuh tudung periuk tu sehingga habis tepung.

Kuah Laksam

Bahan-bahan:-

2 ekor ikan tongkol*
6 ekor ikan sardin*
1 biji bwg merah - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
2 keping asam keping
Lada hitam (ikut suka banyak mana) - blend @ tumbuk
Santan
Garam

Cara

~ Blender isi ikan yang telah direbus, masukkan dlm periuk, kemudian blend plak tulang n tapis amik air sahaja.

~ Masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, lada hitam dan asam keping.

~ masak sehingga mendidih baru masukkan garam.

Siap boleh dihidang dengan ulam2 dan sambal belacan (cilifire tumbuk dgn belacan), kalau di pantai timur biasa asing ciliboh n belacan tp ibu sekalikan je....

Selamat mencuba

posted from Bloggeroid

BAGAIMANA NAK TAHU YANG ANDA MEWARISI SAKA?




Saka adalah kontrak mistik di antara nenek moyang dengan jin untuk mendapatkan kecantikan, perlindungan, kekuatan dan pertolongan, dengan syarat-syarat tertentu dan pada masa-masa tertentu.

Ia boleh diwarisi dan dipindahkan kepada keturunan si pengamal sehingga 7 keturunan, terutamanya kepada anak cucu yang masih menyimpan barang-barang peninggalan si mati.

Menurut Ustaz Sharhan Shafie , terdapat beberapa tanda untuk mengetahui seseorang itu mewarisi saka atau tidak.

Di antara tanda-tandanya adalah:

1. Selalu bermimpi jatuh dari tempat yang tinggi.
2. Selalu bermimpi berada di awangan.
3. Sering dikejar binatang dan dipatuk ular.

Tanda-tanda berikut adalah petanda yang sangat jelas seseorang itu mewarisi saka:

4. Kerap bermimpi menerima bungkusan dari seseorang.
5. Mimpi menyusukan bayi (mendukung atau melihat dikira petanda yang sama)
6. Ada lebam pada tubuh setelah bangun dari tidur.
7. Rumah tangga sering bermasalah, sering berbalah dalam perkara yang kecil, anak-anak yang degil.
8. Berdebar-debar tanpa sebab.
9. Sakit-sakit pada sendi, pinggang dan buku lali walaupun perubatan moden tidak dapat mengesahkan apa sakitnya.

Anda boleh mengamalkan ayat-ayat dari al-Quran untuk memohon kepada Allah supaya dilindungi dari saka.

Amalkan ayat ke-82 Surah al-Isra' dan ayat ke-57 Surah Hud (Inna rabbi 'ala kulli syai in hafeez).

--
Atau setiap kali lepas solat fardu baca:-

Alfatihah
3 Qul
Ayat qursi
Ayat pendinding (gambar)

Insya-Allah.

posted from Bloggeroid

Khamis, 6 November 2014

SEDEKAH



SEDEKAH ALFATIHAH

Bukan mudah mendidik anak-anak. Kita hanya ada peluang untuk melentur mereka sekali sahaja. Bila sudah menjadi buluh, tersilap cara, bimbang kian 'patah riuk' jadinya. Bila melihat ramai muda-mudi sekarang yang rosak akhlaknya, kita yang ada anak kecil2 ini pun cemas juga.. Andai sudah tersalah didik, masa bukannya boleh berpatah balik.. Allahu Akbar!

Sebab itu, setiap kali bertemu dengan ibubapa yang saya anggap sudah berjaya mendidik anak mereka dengan baik, saya akan cuba menadah rahsianya. Memang, lain orang, lain pula pendekatan mereka. Hari ini saya ingin kongsikan rahsia seorang bapa yang sangat saya hormati ilmu dan keperibadiannya. Oleh kerana saya sedang berusaha untuk 'tidak terlupa' mengamalkan nasihatnya, maka saya cuba kongsikan. Kata orang, makin kita rajin menyampaikan, makin lekat sesuatu perkara itu di dalam ingatan. Jadi, seperti biasa, sama-samalah kita pesan memesan dan menyebar kebaikan.

Kata si bapa, ada satu amalan yang dilakukannya secara istiqamah. Setiap kali lepas solat, dia akan sedekahkan al-fatihah buat anak-anaknya. Amalan tu bermula sejak Allah 'mengetuk hatinya' ketika mendengar satu kuliah di masjid. Kata penceramah, ramai yang malas sedekahkan al-Fatihah kepada Baginda Rasulullah. Dia yang tak pernah melakukannya serta merta diterpa rasa sebak lalu menangis teresak-esak.

Sejak itu, amalan menyedekahkan bacaan al-Fatihah mula menjadi tabiatnya. Usai solat, itulah ikhtiarnya. Disedekahkan .-Fatihah untuk Rasulullah, kedua arwah ibubapanya, isteri kesayangannya dan juga anak-anak permata hatinya juga. Barangkali berkat amalan mudah itu, dia hidup tenang dan berjaya. Saya juga tumpang seronok melihat keluarga bahagianya.
Sahabat-sahabatku yang baik,
Cuma sedekahkan al-Fatihah! Mudah sahaja, kan? Berapa minit sangat masa yang diperlukan? Tapi perkara yang mudah, tidak akan mampu kita buat tanpa hidayah. Perkara yang semudah ini pun kadang-kadang kita gagal buat dengan istiqamah.

Kita mungkin biasa membaca al-Fatihah sebagai wirid selepas solat. Namun selepas ini, jangan lupa niatkannya sebagai sedekah. Sebut satu persatu nama penerimanya. Secara automatik, dengan hanya satu amalan, pahala kita akan jadi berganda-ganda. Sudah dapat pahala membacanya, dapat pula pahala bersedekah dan mendoakan kebaikan untuk mereka.

Mulai sekarang, ketika ini, jom kita cuba buat perkara2 mudah yang disukai Allah. Jgn lupa, setiap kebaikan yang kita kirimkan untuk orang lain, pasti akan kembali pula kepada kita.. Subhanallah..


Jom same2 kita beramal secara istiqomah sedekahkn al-fatihah untuk Rasulullah, kedua ibubapa kita, untuk suami/isteri kesayangan serta anak2 permata hati kita.

Jangan lupa hadiahkan utk diri sdiri juga.. Aminn

posted from Bloggeroid

Rabu, 5 November 2014

Vit E Shaklee :- 7 Kretiria

Vitamin E adalah sejenis antioksidan yang terkenal dengan fungsinya melindungi sel – sel dan tisu dalam badan dari kerosakan akibat radikal bebas.

Vitamin E Shaklee terdiri daripada d-alpha-tocopherol concentrate lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

RESEPI: Kuih Kaswi Pandan Sedap


Bahan bahan:

2/3 cawan gula pasir
2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
3/4 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan)*
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur - guna 1/2 sudu kecil
Sedikit pewarna hijau

Cara cara:

Masak gula pasir dengan 2 cawan air sehingga gula larut serta mendidih. Ketepikan.

Dalam periuk lain, satukan semua bahan di atas kecuali air gula dan digaul rata. Setelah bergaul rata, baru dituangkan air gula dan kacau rata.

Masak atas api perlahan dan kacau sehingga hampir likat. Jangan pekat sangat. Masukkan dalam loyang atau bekas kaca dan kukus selama 20 minit. Saya kukus selama 25 minit.

Hidang dengan parutan kelapa parut muda putih digaul dengan sedikit garam.

 SELAMAT MENCUBA

SUMBER

LECITHIN BANTU MASALAH BENGKAK SUSU



LECITHIN bantu masalah bengkak susu? Wahhhh ini sangat menarik, untung betul ibu2 yang dalam pantang dah kenal dengan shaklee n lecithin ni, masa ibu dulu tak kenal pun lecithin, walau tahu wujudnya shaklee di wangsa maju masa tu... teringat dalam pantang kena bengkak susu disusuli demam yang sampai terketar2 kesejukan walau dah berselimut dengan toto, Alhamdulillah arif ms tu tak meragam lagi....

Syukur juga masa tu arwah mak ada bantu... 

Wordless Wenesday : Menangis


posted from Bloggeroid

Selasa, 4 November 2014

Cara Beri Anak Anda Omega Guard

Kenapa Omega Guard adalah supplemen yang mesti ada untuk setiap keluarga.  Ini adalah kerana Omega Guard ni sangat baik utk bayi, kanak-kanak, ibu bapa, remaja dan warga tua. Kanak-kanak pun boleh makan Omega Guard, jangan tak tahu,  Ramai yang tak tahu macamana nak bagi kanak-kanak makan Omega Guard.

Apa yang bestnya dan bagaimana rupa bentuk Omega Guard ni? Kalau nak tahu
Omega Guard berbentuk kapsul jernih yang mengandungi minyak ikan.

Isnin, 3 November 2014

7 Elemen Penting Omega Guard : JOM KENALI OMEGA GUARD DENGAN LEBIH DEKAT



Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik
 

SET GOUT SHAKLEE


Apa itu Gout?

Gout adalah disebabkan oleh pengumpulan asid urik (uric acid) di dalam darah yang terhasil daripada proses pemecahan makanan. Buah pinggang akan menapis darah dan menyingkirkan asid urik melalui air kencing. Bagi pesakit gout , asid urik tidak dapat disingkirkan sepenuhnya dan lama-kelamaan paras asid urik dalam darah akan meningkat . Asid urik ini kemudian akan mendap di bahagian sendi terutama di bahagian sendi besar. Biasanya mendapan berlaku pada sendi ibu jari tetapi ia juga boleh berkumpul di bahagian sendi yang lain seperti di bahagian belakang, kaki, buku lali, lutut, pergelangan tangan, siku dan jari.

Asid urik boleh menyebabkan keradangan pada sendi dan ketika inilah serangan gout berlaku. Pesakit akan berasa sakit sehingga tidak boleh menggerakkan sendi terlibat.

Gout adalah salah satu daripada penyakit sendi dan serangan pertama biasanya berlaku kepada individu yang berumur dalam lingkungan 40 hingga 50 tahun. Bagaimanapun penyakit ini boleh menyerang semua peringkat umur termasuk remaja. Gout juga boleh disebabkan oleh masalah kegemukan, tekanan, kerosakkan buah pinggang. Penghasilan terlalu banyak asid urik, terlalu sedikit penyingkiran asid urik kesan sampingan ubat 'diuretik' dan akibat penyakit lain seperti tekanan darah tinggi serta kebuluran.

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here

Popular Posts

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...