Ahad, 16 November 2014

Roti Homemade Gebu gebas



Assalamualaikum...
Hai semua... Hari ni ibu nak up lagi entry pasal masakan, dah lama nak buat tp tertangguh2 je... So kebetulan hari ni masak kari ayam so teruskan niat buat roti homemade untuk minum petang td...



Ok ni hasil meroti ptg td, kejap je buatnya... Uli pakai tangan je sbb mesin falcon x de huhuhu wajib beli nnt... Ok ibu nak share resepi roti ni sekali so saper2 nak buat boleh la, resepi ni ibu dapat masa g kelas meroti bulan lepas anjuran wondermum network susur galur master Dila Roslan. Cara cara banyak ibu ikut style sblm ni sbb ms kelas pakai mesin so agak beza skit.


Bahan2 n cara2ny....

500 gram tepung roti
250ml air
1 paket mauripan
2 biji telur
1 sudu softener
Gula 6 sudu utk roti 3 sudu kalau buat pizza
90gram butter
Sedikit minyak utk menguli doh

Bancuh mauripan, gula biar kembang sat, dlm besen masukkan tepung, softener, telur, butter.. Masukkan air yg direndam mauripan tadi n uli sampai jd doh.

Kalau doh melekit, amik minyak sapu kat tangan n bulat2 kan doh susun dlm loyang, tunggu naik 2 kali ganda baru bakar dlm api 160°selama 20 minit api atas bawah 5 minit api atas....

Enak dimakan begitu saja....
Selamat mencuba...
posted from Bloggeroid

Tiada ulasan:

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here

Popular Posts

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...