Ahad, 21 September 2014

TUJUH KRITERIA ENERGY SOY PROTIEN SHAKLEE


1- Fungsi

  • ESP menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana ESP Shaklee berfungsi sebagai sumber bekalan tenaga yang konsisten
  • Protein susu soya mengurangkan kolestrol 
  • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian dan soya isoflavones.
  • Sangat membantu dalam meningkatkan pengeluaran susu ibu
  • Antara manfaat 9 asid amino ialah dapat mencantikkan, menghaluskan dan meremajakan kulit 
  • Mengurangkan gejalan menopous
  • Mengekalkan ketumpatan tulang
  • Menjaga kesihatan jantung
  • Bermanfaat dalam membantu melambatkan pertumbuhan pelbagai jenis kanser
  • Khasiat soya membantu menghentikan sel-sel lemak daripada bertambah
  • Khasiat soya ESP Shaklee juga rendah kalori dan membantu mengurangkan berat badan
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • Asid amino dalam susu soya akan menukarkan makanan menjadi tenaga dengan lebih efektif.
  • Mengawal kestabilan hormon terutamanya melambatkan menopous.

2- Siapa Yang Perlukannya?

  • Ibu menyusu 
  • Ibu hamil
  • Ibu dalam pantang
  • Mereka yang menghadapi kulit kusam, kering
  • Mereka yang ingin membina otot (body builder)
  • Mereka yang baru menjalani pembedahan - perbaiki sel, enzim, horm
  • Mereka yang ada gastrik
  • Mereka yang ingin menurunkan berat badan

3- Perbezaan Shaklee

  • Merupakan SYARIKAT PERTAMA yang mencipta makanan tambahan protin berasaskan kacang soya
  • Dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an
  • Kini banyak ujian klinikal MEMBUKTIKAN Dr. Shaklee telah mengetahui protin soya adalah FAKTOR UTAMA dalam penjagaan KESIHATAN YANG UNGGUL

ESP DIIKTIRAF SELURUH DUNIA kerana:

  • Mempunyai KAJIAN KLINIKAL yang SANGAT EKSTENSIF dan KOMPREHENSIF 
  • KUALITI PROTIN yang TINGGI yang pernah dihasilkan
  • Kacang soya yang digunakan mengandungi NON-GMO (Non-Genetically Modified Organism) - diproses pada suhu yang rendah
  • Setiap 850g (satu canister ESP) dihasilkan dari 30kg kacang soya
  • Memberi SUMBER TENAGA SEGERA dan boleh berTAHAN LAMA
  • SATU-SATUNYA PRODUK yang mengandungi PENYEDIAAN 9 ASID AMINO PENTING yang TIDAK DAPAT DIHASILKAN oleh TUBUH MANUSIA
  • Diperkaya dengan 5 VITAMIN, 4 MINERAL
  • Sangat sesuai untuk SEMUA PERINGKAT UMUR
  • NDEKS GLISEMIK RENDAH iaitu 39 - SANGAT SESUAI untuk penghidap KENCING MANIS

Satu hidangan ESP bersamaan:

  •  2 KALI GANDA DAGING 
  • 4 KALI GANDA TELUR
  • 12 KALI GANDA SUSU
-----
  • RENDAH LEMAK 
  • TIADA KOLESTROL
  • TIADA ASID URIK
  • SANGAT MUDAH DISERAP oleh tubuh manusia

4- Kesan kekurangan Protein

  • Metabolisma badan menjadi rendah dan berat badan mudah naik 
  • Kadar penyerapan kalsium dan pemuliharaan kalsium tulang terjejas. Kekuatan tulang berkurangan.
  • Mood yang berubah - tidak ceria dan hati tidak tenang
  • Kekurangan protein menyebabkan gula dalam darah tidak stabil
  • Menyebabkan penyakit Marasmus - kadar perkembangan fizikal seseorang terbantut Oleh sebab itu, ibu-ibu mengandung dan menyusu memerlukan protein yang cukup untuk perkembangan fizikal dan mental anak yang sihat.
  • Menyebabkan penyakit Kwasyiokor - bendalir tisu berkumpul dalam badan menyebabkan penghidap mengalami perut buncit dan cirit-birit dan kehilangan selera makan

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM): 
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah) 
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

5- Sumber Makanan

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.

Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

6- Dos @ Sukatan

Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak mati (air kosong)/ sejuk atau air suam2 kuku seperti milo, susu atau oren....JANGAN BANCUH dengan AIR PANAS kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.

Namun, diingatkan.. ESP tidak boleh diambil lebih daripada 3 sudu besar sehari,


7- Panduan Memilih

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
  •  Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
  • Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino
  • Ini ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
  • Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
  • Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
  • Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium (No 7 kredit: mamafaiz.com)

Tiada ulasan:

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here

Popular Posts

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...