Selasa, 23 September 2014

RESEPI: Bebola Ikan

Wahhh resepi lagi kali ni.... ermmmmm tapi kali ni lain sikit, tapi sebelum tu bagi penggemar bebola ikan & sotong diluar sana yang menitik beratkan status HALAL sesuatu produk makanan boleh la mencuba bebola ikan/sotong HPA, tempat ibu x jumpa lagi kalau ada mesti cuba ni....



Tidak megandungi pengawet iaitu bersamaan dlm peraturan 167(2) peraturan makanan 1985 yg dibaca hasil makanan tidak dibenar langsung mengunakan apa-apa jenis bahan pengawet didalam makanan.

Akan tetapi bagi yang rajin dan susah nak dapatkan produk HPA diatas boleh cuba resepi yang ibu share ni, ibu dapat dari kawan lama ibu..... kalau dah buat sendiri dah tentunya halal dan bersih ye dak? ok jom tengok bahan dan cara buat bebola.

Bahan-bahannya:-

  • 1kg isi ikan 
  • 4-5 sudu besar tepung jagung (.kalu nk masukkan tepung jagung byk sikit pun blh jg....atas citarsa...)
  • 2 sudu besar garam 
  • 2 sudu besar gula 
  • 2 sudu besar lada sulah 
  • air agakla2 mcm buat jemput2 tu.....(tp air dlm peti sejuk yer )

Cara-Caranya:-

  • Campurkan semua bahan diatas, uli sehingga menjadi doh... 
  • panaskn air atas dapur..
  • buat bulat2 dn masukkan dlm air mengelegak tu....
  • bila timbul maka masakla bebola ikan itu... 
  • (cara nk bulatkn bebola tu....mcm org arab buat to'myah, ni geng mesir reti la ni...)
  • senangkan? bila dah masak...toskan air.....bg kering.....br letak dlm peti sejuk beku...tahan lama x risau nk mkn....kite buat sendiri....
ayam dan daging pun mcm tu...tumbuk isi ayam bg lumat...sama dgn ikan..tumbuk isi ikan sampai lumat selamat mencuba...


Tiada ulasan:

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here

Popular Posts

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...