Selasa, 14 Oktober 2014

Mengapa Protein Penting Untuk Tubuh Manusia?

 

Selain air, protein adalah bahan yang paling banyak dalam badan kita. Protein sangat penting untuk setiap fungsi badan. Setiap sel dalam badan kita mengandungi protein, dari kulit, otot, rambut, kuku, tisu-tisu penghubung ke organ-organ penting seperti jantung, hati dan otak.


# Protein Untuk Badan Yang Lebih Langsing dan Kurus 


Protein adalah makanan tambahan yang amat baik digabungkan ke dalam sebarang program pengawalan berat badan. Diet tinggi protein menyekat hormon 'ghrelin' yang merangsang nafsu kelaparan dan meningkatkan 'cholecystokinin' 9CCK), suatu penahan selera yang mengisyaratkan otak untuk menghasilkan rasa kenyang dan puas. Protein juga mempunyai sifat termogenik yang menyebabkan badan mebakar lebih banyak kalori. Protein turut menyokong pembangunan jisim otot pejal yang penting untuk mereka yang sedang menjalani program penurunan berat badan.


Diet tinggi protein meningkatkan jisim otot pejal, menrangsangkan pembakaran lemak dan mengurangkan penyimpanan lemak baru untuk memastikan tiada kesan yo-yo akibat daripada diet yang melampau.


"Asid-asid amino memberi isyarat kepada otot untuk membaiki struktur dan kekuatannya, akhirnya memberi tenaga untuk membakar kalori dan lemak." Dr. Layman, Ph.D, Emer. Pemakanan, Universiti Illinois.


# Protein Untuk Badan Yang Lebih Kuat & Pergerakan Yang Lebih Baik


Apabila mencecah umur 40, kita mula kehilangan jisim dan fungsi otot, suatu keadaan yang dikenali sebagai 'sarcopenia' yang berkaitan dengan usia. Keadaan ini menjadi lebih ketara pada mereka yang lazimnya mengamalkan gaya hidup yang tidak aktif. Kehilangan jisim otot bermakna kehilangan kekuatan dan keupayaan untuk bergerak dan ini merupakan suatu faktor yang meningkatkan kebarangkalian warga tua mudah terjatuh. Peningkatan pengambilan protein secara sederhana berupaya untuk meningkatkan penghasilan protein untuk otot dan mengurangkan kehilangan jisim otot secara beransur-ansur dengan peningkatan umur.


Diet tinggi protein juga meningkatkan ketumpatan mineral tulang dan mengurangkan risiko keretakan tulang dan osteoporosis.


# Protein Untuk Daya Tumpuan & Kewaspadaan Yang Lebih Tajam


Kajian menunjukkan protein bermanfaat untuk meningkatkan daya ingatan dan fungsi kognitif. Ia meningkatkan prestasi memori pada orang tua dan juga meningkatkan kewaspadaan serta ketenangan pada kanak-kanak. Protein membantu menstabilkan paras gula dalam darah, memberikan kanak-kanak sumber tenaga yang diperlukan untuk membantu mereka kekal fokus sepanjang hari, yang seterusnya membantu meningkatkan prestasi mereka di sekolah.


Suatu kajian dari Universiti Cambridge mencadangkan bahawa protein bertanggungjawab dalam mengaktifkan "sel-sel orexin", suatu set sel-sel yang merembeskan orexin / hypocretin yang bertindak sebagai perangsang untuk otak yang membantu kita kekal cergas. Para penyelidik juga mendapati bahawa asid-asid amino menghalang glukosa daripada menyekat fungsi sel-sel orexin.


# Protein Untuk Kulit Yang Lebih Tegang, Cerah dan Awet Muda


Kolagen yang terbina daripada protein berserabut merupakan tisu struktur yang memberikan keanjalan pada kulit kita. Penguraian kolagen dikaitkan secara langsung dengan tanda-tanda penuaan seperti kulit kendur dan berkedut. Ambillah protein yang mencukupi setiap hari untuk mengekalkan keanjalan kulit dan melambatkan tanda-tanda penuaan.


Glutation juga membantu menyingkirkan badan daripada radikal-radikal bebas dan toksin yang boleh menyebabkan masalah kulit seperti hiperpigmentasi, melisma dan bintik-bintik hitam. Ia juga menyekat penghasilan melanin untuk memberikan warna kulit yang lebih cerah sekata.

# Protein Untuk Tempoh Kehamilan Dan Penyusuan Bayi Yang Sihat

Keperluan wanita terhadap protein meningkat dengan ketara dalam tempoh kehamilan dan penyusuan bayi kerana protein membekalkan nutrien kepada perkembangan fetus (bayi). Oleh kerana protein merupakan komponen yang penting dalam susu ibu, pengambilan protein yang banyak akan membantu memaksimakan bekalan susu yang seterusnya membantu mengoptimakan pertumbuhan dan pembangunan bayi.

# Protein Untuk Pemulihan Semula Selepas Senaman & Membentuk Tubuh

Pernahkah anda tertanya-tanya kenapa protein begitu terkenal di kalangan para atlet dan ahli bina badan? Otot hanya akan berkembang apabila badan anda mengekalkan nitrogen yang mencukupi dan proteinlah yang merupakan sumber nitrogen yang berkesan untuk membina jisim otot pejal. Glutamin merupakan suatu asid amino yang berprestasi tinggi dan berfungsi sebagai pembawa nitrogen utama dalam badan kepada otot rangka untuk menjana persekitaran yang kaya dengan nitrogen yang diperlukan untuk memaksimakan proses penghasilan otot.

Selain itu, sumber-sumber protein yang kaya dengan asid-asid amino rantai bercabang membantu mempercepatkan pemulihan semula otot yang tegang dan tertekan selepas aktiviti lasak.

Tiada ulasan:

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here

Popular Posts

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...