Ahad, 27 April 2014

Makanan Indeks Glisemik(GI) Rendah

Apa itu Indeks Glisemik (Glisemik Index (GI) ) ?

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mempunyai karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Pendek kata, ia menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula atau glukosa dalam darah.
Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (GI) yang tertinggi yang akan menyebabkan paras glukosa dalam darah meningkat dengan cepat manakala yang mempunyai GI rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan dan teratur sambil membebaskan glukosa ke dalam sistem badan kita pada kadar yang terkawal.
Makanan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah sangat lambat untuk dicerna dan diserap kerana pemecahan dan pembebasan glukosa adalah secara berperingkat-peringkat. Mengekalkan paras glukosa dalam darah pada kadar yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan kerana ia juga dapat mengawal selera makan si pemakan dan juga melambatkan rasa lapar mereka. Selain itu, ia juga memberi manfaat dalam penjagaan kesihatan untuk jangkamasa yang panjang.

glycemic-index
GI Rendah dikategorikan dari 55 ke bawah.
Jom kita lihat di mana kedudukan ESP
GI
ESP 39, manakala Meal Shakes 44. Masih di tahap rendah.
Bagaimana Merendahkan Indeks Glisemik:

Kesan glisemik makanan bergantung kepada beberapa faktor seperti jenis kandungan kanji, lemak dan protein makanan dan asid organik atau garam dalam makanan mereka – menambah cuka sebagai contoh, akan menurunkan GI. Kehadiran serat lemak atau larut boleh memperlahankan kadar pengosongan gastrik seterusnya mengurangkan GI.
- Gunakan bijirin sarapan berdasarkan oat, barli dan dedak
- Gunakan roti dengan wholegrains, tepung batu-tanah, doh masam
- Mengurangkan jumlah kentang yang anda makan
- Nikmati semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran
- Gunakan beras Basmati atau Doongara
- Nikmati pasta, mi, quinoa
- Makan banyak sayur-sayuran salad dengan berpakaian Vinaigrette
GI makanan-makanan lain
Screen shot 2013-07-11 at 09.53.45 
Amat penting bagi pesakit kencing manis agar mereka mengawal paras gula mereka melalui pemakanan ini kerana ia akan turut memberi kesan kepada kualiti hidup dan juga jangka hayat pesakit. Jika paras gula dalam darah tidak terkawal dalam tempoh yang agak lama, ia mungkin akan menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit lain seperti Diabetik neuropati atau kerosakan saraf, hilang daya penglihatan, buah pinggang rosak dan juga hilang deria rasa pada kaki dan tangan. Jadi, cuba dapatkan makanan yang berglisemik rendah sebagai langkah kawalan.
Nak lebih mudah, ambil sahaja Energizing Soy Protein(ESP). Ianya adalah salah satunya kerana ia juga dapat mengawal selera makan anda untuk tempoh yang lebih lama.
Harga 1 canister hanya RM150( harga pasaran tidak termasuk pos)
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Tiada ulasan:

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here

Popular Posts

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...