1. Sayuran yg dimakan mentah cth taugeh..daun kesum..daun serai wangi dll yg dibuat ulam...yakni tdk dimasak..perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mgelakkan drpd jgkitan virus.
2. Petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit... kalau beli pd waktu t.hari.. pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku... sblm dimasak. .ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna.. .kalo x cukup masak.. bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk
3. Panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih
4. Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...
5. Elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak
6. Pastikn telur dibasuh sblm digunakan
7. Mknn sejuk beku spt nuget.. ayam.. Daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku... jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas
8. Pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain
9. Pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utkelakkn kncing tikus
Jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gnakan sabun tongkol yg disediakn kedai mkn...sebaiknya
10. gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw kemana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...
11. Khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kalo ayam dh sejuk or yg dh siap potong...
12. Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang
13. Pastikn mknn yg dibugkus dgn polisterin perlu dilapikkan dgn plastik utk elakkn pengaktifan sel2 kanser yg terdpt pd polisterin
2. Petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit... kalau beli pd waktu t.hari.. pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku... sblm dimasak. .ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna.. .kalo x cukup masak.. bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk
3. Panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih
4. Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...
5. Elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak
6. Pastikn telur dibasuh sblm digunakan
7. Mknn sejuk beku spt nuget.. ayam.. Daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku... jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas
8. Pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain
9. Pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utkelakkn kncing tikus
Jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gnakan sabun tongkol yg disediakn kedai mkn...sebaiknya
10. gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw kemana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...
11. Khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kalo ayam dh sejuk or yg dh siap potong...
12. Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang
13. Pastikn mknn yg dibugkus dgn polisterin perlu dilapikkan dgn plastik utk elakkn pengaktifan sel2 kanser yg terdpt pd polisterin
posted from Bloggeroid
Tiada ulasan:
Catat Ulasan